HOITO-OHJEET

Saitko mukavan yllätyksen kukkien muodossa ja haluaisit tietää kukkien hoito-ohjeet, jotta ne säilyvät mahdollisimman pitkään. Muistathan, että kukkien hyvinvointi riippuu aina paljolti aktiivisesta hoito-ohjeiden noudattamisesta.

Toimi näin ja kukkasi säilyvät pidempään:

- Säilytä kukkapakettisi aina viileässä ja poista kukat kääreestä vasta juuri ennen kuin laitat ne maljakkoon.
- Poista vedenpinnan alapuolelle jäävät lehdet ja leikkaa varsiin uusi viisto imupinta terävällä veitsellä, ei saksilla.
- Käytä aina puhdasta maljakkoa ja raikasta, puhdasta vettä. Leikkokukkavirkiste parantaa kukkien kestävyyttä.
- Sijoita kukkamaljakko niin, ettei se ole suorassa auringon paahteessa. Sitä ei myöskään kannata sijoittaa lähellä patteria.
- Suojaa kukkakimppusi vedolta. Älä sijoita hedelmiä kukkien läheisyyteen. Kimppu säilyy pidempään jos sen jättää yöksi viileään.

Pääsääntöisesti kukkivat kukat viihtyvät auringossa ja viherkasvit puolivarjossa tai varjossa. Kasveja on hyvä suojata liialta auringolta, varsinkin keväisin. Kysy floristilta lajikohtaiset ohjeet.

Kasteluveden on hyvä olla haaleaa. Vesimäärä vaihtelee huomattavasti kasvikohtaisesti. Tasainen kohteus on useimpien kasvien mieleen. Pitkäaikainen kuivuus tai märkyys taas haittaavat kasvia kuin kasvia. Ajoittainen sumuttaminen tekee kasveille hyvää kuivassa huoneilmassa. Poikkeuksena kuitenkin pehmeälehtiset kasvit.

Pidä ruusut aina vedessä, myös kuljetuksen aikana.
Leikkaa veitsellä 2,5 cm kukkien varresta viistosti pois.
Ruusu saa uuden imupinnan ja pysyy tuoreena.
Laita kukat maljakkoon, jossa on raikasta vettä ja lisää kukan mukana mahdollisesti tullut kukkavirkiste.

Ruusun lehdet eivät saa osua veteen, poista tarvittaessa lehtiä varren alapäästä. Tämä parantaa ruusujen säilyvyyttä.
Leikkaa uudet imupinnat kahden päivän välein, samalla voit vaihtaa tuoreen veden. Ruusut eivät viihdy kuumassa ja aurinkoisessa paikassa.

Aseta kukat mahdollisimman pian veteen, kun olet avannut ne paketista. Käytä puhdasta astiaa ja raikasta vettä. Puuvartiset kasvit ja ruusut viihtyvät lämpimässä vedessä, muille kannattaa laittaa haaleaa vettä. Poista tarvittaessa alimmat lehdet, jottei niitä jäisi veden alle. Ne voivat hajotessaan pilata veden.

Floristi leikkaa normaalisti leikkokukkien varret vinosti terävällä veitsellä (ei saksilla), jotta ne saisivat lisää imupintaa vettä varten. Voit tarvittaessa toistaa tämän toimenpiteen. Poikkeuksena muista leikkokukista, hyasintin varsia ei tule leikata, vaan niissä tulee olla pala sipulia jäljellä.

Sidotut kimput on hyvä pitää sidottuina maljakossakin.

Pitkävartiset kukat, kuten amaryllikset, kannattaa asettaa korkeaan maljakkoon, jotta varret eivät ala nuokkua. Monet leikkokukat hyötyvät leikkokukkavirkisteestä, joka ravitsee kukkia ja auttaa pitämään veden puhtaana ja bakteerittomana. Jos sinulla ei ole leikkokukkavirkistettä, voit käyttää sen sijasta esim. sokeripalaa, mutta vesi on tällöin syytä vaihtaa päivittäin ja samalla tarkistaa imupinnat.

Älä aseta leikkokukkia vetoon tai suoraan auringon valoon. Useimmat kukat ovat herkkiä etyleenille, jota ne saavat kypsyvistä hedelmistä, vihanneksista ja pakokaasuista. Siksi kukkia ei kannata asettaa esim. hedelmävadin läheisyyteen. Orkideat ovat erityisen herkkiä etyleenille ja lämpötilavaihteluille.

Tarkista aika-ajoin, että vesi on raikasta. Jos tulppaanit alkavat nuokkua, kannattaa varret leikata uudelleen vinosti ja tarkistaa, että niiden vesi on raikasta. Vettä ei kannata laittaa paljoa, sillä muuten tulppaanit alkavat kasvattaa vartta.

Pienellä vaivalla kuka tahansa saa joulun kukista pitkän ilon, kun muistaa pari yksinkertaista keinoa. Jos ulkona on pakkasta, kannattaa juuri sisälle tuodun suljetun kukkapaketin antaa viivähtää puolen tunnin ajan huoneenlämmössä. Näin paketin ja kukkien lämpötila nousee tasaisesti. Sen jälkeen ainoa temppu onkin erotella kukat viileästä pitäviin ja sitä karttaviin sekä säntillisesti kasteltaviin ja kuivempana pidettäviin. Joulukukkia ei tarvitse lannoittaa.

Joulutähti on arka kylmälle. Paketoi kukka hyvin lyhyellekin matkalle kylmällä säällä. Pakkasilmalla ei Joulutähteä saa hyvin pakattunakaan kuljettaa pitkiä aikoja.

Sijoita Joulutähti kotona paikkaan, jossa ei ole vetoa eikä tuuletusikkunoita lähellä. Kastele Joulutähteä joka toinen tai kolmas päivä. Anna mullan pinnan alla kuivahtaa välillä ja kaada aluslautaselle valunut vesi heti pois.